torsdag 17 juli 2008

Återvinning

Efter en konversation med maken igår kväll så insåg jag återigen att man aldrig ska ta saker för givet i det här landet. Det är så att trots att USA är ett land så kan det vara jättestora skillnader mellan de olika staterna. Men en sak som jag fick för mig när jag flyttade hit var att man var så bra på att ta hand om återvinningsbara material här.

Vi har en speciell liten låda som vi varje onsdag ställer ut tillsammans med de vanliga soporna där vi lägger plastflaskor av olika slag, tidningar och annat återvinningsbart material. Det där tyckte jag var jättebra och jag sa till min familj hemma i Sverige att fan vad mycket lättare det blir att återvinna när man har det så där bekvämt och bra....

Men så igår så kom jag och maken in på det där med återvinning av burkar och flaskor. Jag har liksom retats med maken lite grann för att han är så extremt noga med det där. Inte för att jag inte vill återvinna....utan för att han är så ivrig att bli av de där flaskorna att vi varje vecka tar med veckans skörd ner till mataffären istället för att samla på oss en större mängd. Jag kan tycka att det känns lite dumt att stå där med 6 flaskor öl och vänta på att maskinen som tar emot dem ska bli ledig. Jag menar på att varför kan han inte vänta med de där 6 flaskorna tills det där storpacket med läskburkar också är full? Jag kan också tycka att det är lite roligt att maken är så fast inställd på att ta med de där flaskorna att han inte har något emot att stanna bilen halvvägs ut från garaget för att springa in och hämta dem ifall vi av någon anledning har glömt bort dem. Förra veckan ville automaten inte kännas vid de där 6 flaskorna och maken tillbringade därför 5 minuter med att stå i kö till kundtjänst för att få sina 60 cent...

Nåja, det där var lite av ett sidospår - när maken och jag diskuterade igår kväll så kom det fram att det där med återvinning av flaskor och burkar inte alls är självklart här i USA. Faktum är att Michigan är en av de få stater som har det här systemet. I Ohio där hans föräldrar bor så finns inte det här pantsystemet alls! Att panta burkar och flaskor är något som jag själv alltid tagit för givet. Men här är det alltså inte alls så! Hans föräldrar slänger sina burkar i de vanliga soporna.

Att man har egen återvinningslåda är tydligen också inte något man har i alla stater. Så där sprack min idylliska bild om hur bra man var på det här med återvinning här. Tydligen är det så att bara 30 % av amerikanarna bor i stater där man har pantsystem för burkar och flaskor! (2004 U.S. Census Bureau statistics)

Det är helt otroligt! För man dricker ju så himla mycket läsk och öl här eftersom man inte är lika förtjusta i mjölk och kaffe som oss svenskar. Om man ser på maken som en någorlunda genomsnittsamerikan så drack han, innan jag flyttade hit, ungefär 4 läskburkar om dagen och 1 ölflaska varje kväll...det blir 1456 burkar om året och 365 ölflaskor som han då utan det här pantsystemet hade slängt i de vanliga soporna....att sedan multiplicera det med 70 % av amerikas befolkning....måste ju bli helt oerhörda stora summor!

Att panta burkar och flaskor är något som jag redan som barn fick lära mig att man kunde göra och som jag ivrigt deltog i för att få lite extra pengar i fickan. Vi har hållit på med det där i nästan 30 år om jag nu kan förlita mig på mitt eget minne. Men här är det alltså ganska nytt? Ibland förvånar USA mig så himla mycket.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet!
Det är alldeles vansinnigt!
CT har också "curb side recycling" och här är det inte heller något snack om att sortera mellan färgat glas, genomskinligt glas, metal, tidningar och kartong.
Nix, här slängs allt i samma låda och sedan när återvinnings sopbilen kommer så slängs allt in samtidigt.

När jag pratar om sopSORTERING, kompostering av överbliven mat, att man blir ordentligt betald får sina burkar och plastflaskor...så pass bra att skolbarn samlar ihope pengar till sina skolresor med att panta flaskor och burkar.

I den hyreslänga jag bodde i sist i Sverige, had en massa pensionärer som var mycket tacksamma att ungdommarna kom och hämtade pant och hjölpte till att bära ut tidningar till grov soprummet och annat.

Dessa ungar hjälpte även de äldre med mindre inköp, och fick sedan behålla växelpengarna. Jag tvekar att någon här litar på en okänd ungdom med att ge dem pengar att gå och handla för. Kanske i mycket små städer?

I vårt county har de börjat propagera för att vi "inte ska måsta ha dessa illaluktande sopor inomhus eller i låder utomhus så att tvättbjörnar och andra drur ska dra sig till soporna."

Om man läser texten noga på plast tex, så står det ett nummer inom en trekant. Man måste kolla upp online om fu kan ens slänga varan i återvinningen, för vissa stater och counties tar bara emot vissa nummer.

Nej, nu är det vilodags...lol. Vi körde till Shea Stadium igår och såg Billy Joel som spelade i nästan 3 timmar. SUPERKONSERT!!!
Jag har sett en hel del konserter i mina dagar, men aldrig upplevt så bra ljud och en sådan snygg ljussättning.

Shea Stadium ska rivas snart och Billy Joel fick äran att göra den sista spelningen däe.... mwn när de skäpte biljtterna så fick scalpers tag i de flesta bra biljetterna,
Så, efter en del tänkade fann de en väg runt dessa eländiga människor... Så istället för "The last play at Shea" döpte de om det till "The last plays at Shea". Men mer om det i min blogg senare...om jag kan hålla mig vaken...

Tata
Malin

Sara sa...

Plastpåsar verkar vara ett problem att sopsortera här. En del sopgubbar lämnar kvar dem i lådan medan andra tar hand om dem. Jag vet inte varför de ibland vägrar för det är precis samma typ av påsar varje gång.

Med tanke på hur dåliga plastpåsarna är här och att man inte får lov att packa sina varor själva så blir det en himla massa plastpåsar samlade också. En del kassörskor packar bara 2-3 varor i varje kasse!

Senchaholic sa...

:-P
Säger inget mer än att länka hit:
http://welcometosweden.blogspot.com/2007/11/swedish-coffee-culture.html