tisdag 29 juli 2008

Säkerhet

Jag läser i aftonbladet idag att europeiska resenärer i framtiden kommer att tvingas att registrera sig online och upplysa de amerikanska myndigheterna om diverse hälsoproblem, droghistoria och eventuella kriminella aktiviteter innan de får lov att resa in i landet. Man måste ha tillåtelse från antiterrormyndigheterna innan man blir insläppt.

I nuläget får man vid inresa till USA besvara de där frågorna på en enkät som man fyller i på planet på resan över - så egentligen är det ju ingen större skillnad förutom att man måste dela med sig av de här uppgifterna tidigare. Kanske kan det till och med förhindra att någon resenär blir nekad insläppning på plats p.g.a de där frågorna? Någon enstaka resenär som är dum nog att ange att man har sysslat med folkmord att man har drogproblem osv kan ju besparas lite pengar genom att bli nekad innan de ens kommit ombord på planet till USA.

Fast hur länge kommer det att dröja innan de där frågorna blir ännu fler? Vår säkerhet ombord är viktig - men börjar det inte bli så att man känner sig osäker och nästan ursäktande för att man överhuvudtaget vill resa? Var går egentligen gränsen för vad man ska kunna utsättas för bara för att man inte vill stanna i sina egna länder och aldrig korsa några gränser? Kliv igenom röntgenapparater, ta av dig skorna, var beredd på en kroppsvisitering, var beredd på att man tar din bärbara dator i beslag eller tar en kopia av din hårddisk för att snoka igenom dess innehåll vid senare tillfälle, undra vilka myndigheter som läser dina privata email och vilken information som samlas in om dig via allt du gör både på Internet, med dina kreditkort och andra saker. Till och med bara genom att bära en mobiltelefon så kan ju den som vill och har makten till det använda den för att se precis var du befinner dig just nu - åtminstone om du alltid har din telefon med dig...

Man kan ha hur mycket säkerhetsåtgärder som helst egentligen. Men terrorister kommer ändå alltid att hitta något sätt att skada andra. Om man inte kan spränga ett plan så kommer man att spränga något varuhus någonstans. Ja, det är fruktansvärt otäckt med terroristdåd och vi bär alla minnen av den där ödesdigra dagen, den 11:e september, som har haft så många konsekvenser för hur vi lever idag.

Men är det inte lite underligt att man lägger så fruktansvärt mycket energi och oro på att bekämpa den här terrorn men samtidigt inte lägger ner lika mycket energi på att ta ifrån invånarna här i USA sina vapen? Antalet människor som dör i vapenolyckor här varje år är betydligt högre än antalet som i USA dör av terrordåd varje år. Här borde man kanske oroa sig lite mer över det faktum att skolelever vid ett flertal tillfällen har tagit med sig en pistol till sin skola och dödat sina klasskamrater.

Terrordåd låter så mycket hemskare. Terrordåd dödar så många människor på samma gång. Handeldvapen kanske inte alltid dödar så många åt gången. Men räkna liken på alla de barn som har dött därför att de hittat någon släktings revolver och inte förstått att det inte är en leksak. Räkna liken på alla de som råkade befinna sig på fel plats just när någon rånare beväpnad med en lättköpt revolver börjar skjuta vilt omkring sig för att komma undan. Räkna liken på alla de som har dött därför att någon med fruktansvärt dåligt temperament och dåligt omdöme under ett raseriutbrott i fyllan har bestämt sig för att skjuta ihjäl någon var en bra lösning.

Beskydda amerikas invånare från alla främlingar från andra länder. Men vem skyddar amerikanare från sig själva?

Inga kommentarer: