måndag 25 augusti 2008

Helgen som gått (i brist på en bra titel)

Försvenskningen av hemmet fortsätter långsamt. I helgen begav sig jag och maken ut till IKEA för att äntligen införskaffa nya matchande nattdukslampor till sovrummet. Vi har tittat efter lampor i amerikanska affärer också men jag har alltid stört mig på att nästan alla lampor vi har sett har varit så vansinnigt stora och klumpiga och att lysknappen har suttit innanför lampskärmen. Men när den nya IKEA katalogen damp ner i brevlådan lade jag märke till att där fanns lampor med lysknappen på sladden istället...maken tyckte jag var vansinnig som ville ha något så konstigt.

Vi enades om en kompromiss i helgen. Jag hittade ett par små lampor som hade en liten kedja som hängde ner under lampskärmen så man skulle slippa sticka in hela handen under skärmen och leta efter knappen. Maken drog en suck av lättnad över att slippa en kontakt på sladden och jag log belåtet när vi släpade ut de fula, stora lamporna vi hade i sovrummet och ersatte dem med lampor som inte tog upp hela nattduksbordet. Fast maken gillade inte att mina blickar sen drogs mot den stora, klumpiga lampan bredvid soffan i vardagsrummet. Nåja, en dag ska den där också bytas ut. Sen ska vi byta ut lamporna på våra datorskrivbord, hänga en ny lampa över köksbordet, fixa nya lampor till gästrummet.....det är bara en tidsfråga.

Det är sant det där att saker och ting är större här i USA. Jag förundras alltid över att man måste leta ordentligt för att hitta saker som är i "normalstorlek". Till och med min hårtork är större än vad min svenska hårtork var. Dessutom verkar saker och ting vara mycket mer kraftfulla. Jag glömmer inte när jag hade handlat vår elvisp och fick en chock när jag satte igång den för att vispa några ägg till min sockerkakssmet. Den går vansinnigt fort! Att ställa in den på något annat läge än läge 1 är inte att tänka på. Jag undrar vad det är för tokiga människor som vågar sig på att använda läge 2, 3, 4 och 5?

När jag flyttade hit så införskaffades också kaffekoppar istället för muggar och jag gav mig ut på jakt efter teskedar som skulle passa till mina nya koppar. För teskedarna här är nästan lika stora som matskedarna. Maken tyckte de nya teskedarna såg ut som små leksaksskedar och ja i jämförelse med de amerikanska ser de onekligen minimala ut.

Jag har sagt det innan - men det kan inte sägas tillräckligt många gånger...jag är så oerhört tacksam för att IKEA öppnade här strax efter att jag flyttat hit.

Maken har förresten haft väldigt roligt med sin helikopter i helgen. Han och katten har tillbringat mycket tid nere i källaren med att beundra hur den flyger omkring där nere. Det har varit en rolig födelsedagshelg för maken. Han har vunnit stort över mig i både bowling och minigolf och blivit bortskämd med sin favoritmiddag och tårta - och för första gången på många år har han fått öppna ett paket med en leksak inuti. Ibland är det nog skönt att inte alltid få vuxenpresenter!

Fast jag är väldigt förvånad över att svärmor inte har ringt och grattat maken på födelsedagen. Men maken rycker bara på axlarna och säger att det där är nog en hämnd för att han i sin tur aldrig ringer henne på varken mors dag eller hennes födelsedag. Fast förra året tjatade jag på honom att ringa. Ja, hans mamma blev säkert jätteglad när hon fick ett sånt där oerhört sällsynt telefonsamtal från sonen. Fast han kunde ju ha låtit bli att börja med att säga "Sara thought I should call...."

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst är det roligt det där med att allt är större i USA för det stämmer verkligen, men vi får stå ut med det stora då IKEA inte finns här i Colorado men det kanske kommer, vem vet.
Och att männen aldrig blir stora utan det är alltid kul med leksaker i paketen.
ringa mamma? jag tror inte min man hade ringt sin mamma en enda gång sen vi flyttade hit ( nov 2007) om jag inte hade påmint honom, men jag ser samma "symtom" hos sonen - på gott och ont.
take care // Ann
www.annis62.bloggspace.se