måndag 4 augusti 2008

Gifter

Det har varit väldigt mycket skriverier och nyhetsreportage om giftiga ämnen i leksaker från Kina och om risken att konstgjort gräs (astroturf) innehåller giftiga ämnen är stor eller inte. "Keep your family protected" är ett budskap som man nästan dagligen hör i någon form via media eller reklam. Det är tydligt att just att hålla sin familj säker är ett säljande budskap här i USA.

Fast jag kan ändå ibland tycka att det är lite ironiskt att man oroar sig så mycket över vad leksakerna innehåller samtidigt som man i det här landet kan köpa alla möjliga giftiga ämnen för att hålla rent eller rensa bort ogräs i vilken livsmedelaffär som helst nästan. För är det inte lite märkligt att man samtidigt som man oroar sig över det konstgjorda gräset utan att tveka grabbar tag i sprayflaskan med det starka ogräsgiftet och ger sig ut på tomten för att bespruta minsta lilla ogräsfläck eller skalbagge?

Svärmors buskar hade blivit attackerade av någon form av baggar i år. Med en sprayflaska i högsta hugg stormade hon ut på terassen och tillbringade flera minuter med att sprida ett stort moln av gift omkring sig. De där baggarna kippade efter luft nere på marken men några timmar senare sprang svärmor ut igen och sprutade lite mer när nya baggar hade anlänt. Senare på eftermiddagen tultade det lilla barnbarnet omkring i trädgården och jag började fundera lite grann på det där med varför man ser så lite maskrosor och annat på gräsmattorna här.

Vi har en granne som ofta springer omkring och sprutar lite här och var på sin gräsmatta för att hålla ogräset borta. Häromdagen körde en stor tankbil förbi här på vårt område med några män som via en slang sprutade något för mig okänt ämne på alla träd här.

Nej, här är grönt och fint och nästan ogräsfritt. Det är så ogräsfritt att jag nästan börjar sakna lite maskrosor ändå. Men konstigt är det att man oroar sig för leksaker. Jag oroar mig mycket mer för alla de där gifterna man sprutar omkring sig lite hipp som happ.

Inga kommentarer: