onsdag 30 april 2008

Valkampanj i USA

Som nyinflyttad i USA upplever jag för första gången det amerikanska valet på nära håll och jag förundrar mig över hur mycket vikt man lägger på kandidaternas privatliv och vilka taktiker som man kan använda sig för att smutsa ned sina motståndare.

Sakfrågor kommer i skymundan av kandidaternas privatliv. Man bygger sina kampanjer på att väcka rädsla för de andra kandidaterna. Just nu ifrågasätter man Barak Obama för att pastorn i den kyrkan han har gått i under 20 år kommit med galna uttalanden. Man har till och med undersökt hur bra Barak är på att bowla. För det är ju viktigt att medelamerikanen kan identifiera sig med kandidaten. Man kan ju omöjligen ha en president som inte ens är bra på att bowla, eller? Hela tiden görs också uttalanden som hänvisar till det faktum att han är svart och om man kan få röstarna att misstänka att han är en hemlig muslim också är man nöjd. Försåtliga kommentarer framförallt hos Fox News där man inte ens gör ett försök till objektivitet.

Hillary Clinton försöker bevisa att hon har arbetarideal och minsann inte har några problem med att dricka lite öl. Hon ser till att försöka vinna förtroendet hos alla som är rädda för att hon skulle dra in på deras rättigheter att bära vapen med att berätta om hur hon som liten flicka följde med ut och jagade.

Man säger ofta att vilken amerikansk medborgare som helst kan bli president i USA. Jovisst men det verkar krävas att du har gott om pengar, inte kan knytas an till någon person som kan vara olämplig och att du inte skrämmer vita män med gevär från att rösta på dig. Att man gör patriotiska uttalanden och går i kyrkan verkar också vara ett krav.

Hela valsystemet är så annorlunda från det svenska och hittills måste jag säga att jag definitivt föredrar det svenska systemet. Det ska bli intressant att se hur valet går. Jag hoppas själv på att Barak Obama ska vinna mest för att jag under den här valkampanjen har förlorat all respekt för Hillary Clinton. Hon verkar mindre och mindre trovärdig för varje dag som går. Risken finns dock att McCain vinner för det kommer säkert att finnas mycket rädsla att bygga på oavsett om hans motståndare blir en svart man eller en kvinna. Smutskastningskampanjerna kommer säkerligen att bli enormt intressanta. Oavsett vem som vinner så kan det väl ändå inte bli sämre än Bush i alla fall. Det är nog tur att de har en maxgräns på 8 år i vita huset. Om Hillary vinner kan det bli extra kul att se hur Bill Clinton kommer att anpassa sig till rollen som "first lady". Jag har en känsla av att Hillary skulle kunna bli den första presidenten som fixade first lady sysslorna själv också.

Inga kommentarer: