onsdag 28 maj 2008

Lilla Sverige och stora USA

Min man blir förvånad ibland över hur mycket vi i svenska medier intresserar oss för andra länders nyheter. Jag läser ofta upp för honom små notiser eller nyheter från alla möjliga länder som jag hittar i dagens nyhetsskörd. Givetvis finns det alltid ett antal amerikanska nyheter med bland dagens fynd - och ganska ofta nyheter som är minimala här men blåses upp till att vara större hemma i Sverige.

Visst kan man hitta internationella nyheter även här i USA men kanske inte på bästa sändningstid och inte bland huvudrubrikerna på dagens lokaltidning. I Sverige har man nu i flera veckor fått dagliga rapporter om källarfamiljen i Amstett medan man här i USA knappt har sett något alls om det.

Men det är inte så konstigt att det är så när man tänker efter. En snabb jämförelse mellan USA och Sverige visar hur litet Sverige är:

Sverige har en area på cirka 449,964 kvadratkilometer medan USA:s area är ca 9,826,630 kvadratkilometer. Sverige är alltså bara aningen större än Kalifornien. Sverige har en befolkning på ca 9,045,389 invånare medan man i USA har en befolkning på 303,824,646. Hela Sveriges befolkning når inte ens upp till antalet människor i New York där man 2006 hade en befolkning på 19,306,183 invånare.

Med de siffrorna som jämförelse så kanske man inser att vi i Sverige rimligen har mer tid att ägna oss åt att granska andra länders nyhetsskörd också. Sen kan jag ändå tycka att man i USA ibland kanske borde titta lite mer utanför gränserna i sina nyhetsrapportering . Man kanske inte behöver ägna sig åt veckovis av rapporteringar om en källarfamilj i Amstatt men att öka på medborgarnas kunskaper om hur andra länder sköter sina regeringar och världshändelser kan ju inte skada.

För det går omkring väldigt många här i Amerika som på fullt allvar tror att de befinner sig i det enda riktigt fria landet i världen. Fast sen å andra sidan går det också omkring en hel del som inte ens vet vem deras egen president är. Men det är klart att med 303,824,646 invånare så är det ju inte så konstigt om man bland dem hittar en hel del idioter. Vi har ju en del idioter i Sverige också trots att jag inte gärna vill erkänna det. Men det är svårt att blunda för faktum när dessa idioter ställer upp i program som Big Brother och tillbringar 100 dagar med att bevisa för oss svenskar att vi nog inte är så smarta vi heller ibland.

Egentligen är det ganska orättvist att jämföra Sverige med hela USA. För skillnaden mellan olika stater här kan vara ganska stor. Visst det är ett land. Men varje stat har sina egna lokala lagar och kultur vilket påverkar den nationella statistiken en hel del. Det är lika orättvist att dra hela USA över en kam som det vore om Sverige enbart sågs som en del av hela Europa utan att man tog hänsyn till Sveriges egna unika kultur och befolkning.

Inga kommentarer: